Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | ZARFLAR, ZARFLARIN ÖZELLİKLERİ, BELİRTEÇLER İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

ZARFLAR, ZARFLARIN ÖZELLİKLERİ, BELİRTEÇLER İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



ZARFLAR, ZARFLARIN ÖZELLİKLERİ, BELİRTEÇLER İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. “yanlış” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı bir türde kullanılmıştır?

a) Testteki yanlış soruyu ilk ben fark ettim.

b) Size yanlış adres vermişler.

c) Bana göre sen yanlış işten çalışıyorsun.

d) Söylediklerimi kesinlikle yanlış değerlendiriyorsunuz.

e) Şimdi bunları konuşmak için yanlış zaman.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı bir belirteçle sağlanmıştır?

a) Daha çok ne tür kitaplar okuyorsun?

b) Akşam bizimle tiyatroya gelir misin?

c) Nasıl bir işte çalışmak istiyorsun?

d) Neden bizi daha önce aramadın?

e) Orada kaç ay kaldınız?

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemi durum yönünden tamlayan bir sözcük kullanılmamıştır?

a) Konuşmalardan sıkılmış olmalı ki odadan sessizce ayrıldı.

b) Bu soğuk havada buraya kadar yürüyerek mi geldiniz?

c) Bu yılda çok sert geçti kış mevsimi.

d) Sorularımıza cevap verirken dikkatli konuşuyordu.

e) Yolda oyalandığımız için eve biraz gecikmiştik.

 

4. Aşağıdaki dizelerin hangisinde zarf kullanılmamıştır?

a) Son raksına dalarken için titrer derinden

b) Sen anlayan bir gözle süzersin uzun uzun

c) O tutuşmuş başın, en sonunda unutturdu bana

d) Bin gemle bağlanan yağız at şaha kalkıyor.

e) Ben bu rengi taşırım her zaman baş köşemde.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru anlamı zarfla sağlanmıştır?

a) Köye hangi yoldan gidilir?

b) Buradaki (bilgi yelpazesi) kalemi kim aldı?

c) Başları dönmez mi gökdelenlerin?

d) Ben duvarda ezik bir böcek miyim?

e) Dağı tanıyan, nasıl tanımaz uçurumu?

 

6. “Edatlar, başka sözcüklerle öbekleşerek zarf gurubu oluşturabilir

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu açıklamaya örnek yoktur?

a) Kendimi tutamamış, çocuk gibi ağlamıştım.

b) Seni sevdiği için sana öğüt veriyor.

c) Pınarın buz gibi suyu yorgunluğumuzu unutturdu.

d) Saat üçe doğru telefon çaldı.

 

7. Aşağıdaki dizelerin hangisinde ikileme ötekilerden farklı görevde kullanılmıştır?

a) Düğüm düğüm bir telaşı kucaklıyorlar.

b) Ilgaz Dağı duman duman ağlasın.

c) Meram yaz kış yeşil yeşil konuşur.

d) Kuşlar geçiyor, sürü sürü, çığlık çığlık

e) Dostlarla da ayrıldı yollarımız bir bir

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru, soru sıfatıyla sağlanmamıştır?

a) Onlara kaç liralık makbuz kesilecek?

b) Bize bugün niçin gelmediniz?

c) Sana ne iş vereceklerdi?

d) Onlara nasıl bir kitap seçtiniz?

e) Size kaçta kaç hisse düşüyordu?

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemin gösterdiği sonsuz zaman, bir belirteçle sınırlanıp belirtilmemiştir?

a) Hava iyice karardı, yağmur yağacak.

b) Sabahleyin beni buradan alacak.

c) Otobüs, biraz önce hareket etti.

d) Bu kent on yıl önce kurulmuş.

e) Bu kitabı bize dün vermişti.

 

10. Aşağıdakilerden hangisinde “açık” sözcüğü türü yönünden, ötekilerden farklıdır?

a) Açık havada yarım saat dolaş, açılırsın.

b) Dünkü gazetede başyazara yazılmış açık mektubu okudun mu?

c) Konuyu saptırma, ne demek istediğini açık söyle.

d) Pazar günü çok aradık ama, açık eczane bulamadık.

e) İkinci Dünya Savaşı’ında Paris, açık şehir ilan edilmiş.

 

CEVAP ANAHTARI

1.d    2.d    3.e    4.d    5.e    6.c    7.a    8.b    9.a    10.c



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, ZARFLAR, ZARFLARIN ÖZELLİKLERİ, BELİRTEÇLER İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz ZARFLAR, ZARFLARIN ÖZELLİKLERİ, BELİRTEÇLER İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi