Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | ZAMİRLER, ZAMİRLERİN ÖZELLİKLERİ, ADILLAR İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

ZAMİRLER, ZAMİRLERİN ÖZELLİKLERİ, ADILLAR İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



ZAMİRLER, ZAMİRLERİN ÖZELLİKLERİ, ADILLAR İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ek halinde zamir yoktur?

a) Akşamki program herkesi çok etkiledi.

b) Karanlıktan sağımı solumu göremiyordum.

c) Ömrüm seni sevmekle nihayet bulacaktır.

d) Yüreğimin ezildiğini, gözlerimin dolduğunu hissettim.

e) Bizimki her gün durmadan ders çalışıyor.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde kişi zamiri kullanılmamıştır?

a) Kendimi aldatılmış hissettim.

b) Biri buna yatacağı yeri göstersin!

c) Ona yardım etmeye çalışıyordum.

d) Bizde onun şiirleri çok sevilir.

e) Benden bunu nasıl istersin?

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte iyelik zamiri kullanılmamıştır?

a) Göğsümden havaya kattığım zehir

b) Toprağında bir taş olur, beklerim…

c) Pembe gül yaprağı tırnakların, apak fildişi

d) Kalbimin küt küt atarak seni beklediği

e) Al götür beni gerçeklerin çağrısına

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde soru zamiri kullanılmıştır?

a) Niçin başkalarını suçluyorsun?

b) Söylediklerimi neden Esra’ya anlattın?

c) Bu elbiselerin hiçbirini beğenmedin mi?

d) Hangi tür romanları tercih ediyorsunuz?

e) Şirket müdürlüğüne önereceksiniz?

 

5.

Deli gönül gezer gezer gelirsin

Arı gibi her çiçekten alırsın

Nerde güzel görsen orda kalırsın

Ben senin derdini çekemem gönül

Yukarıdaki dizelerde sözcük biçiminde kaç adıl kullanılmıştır?

a) 1             b) 2            c) 3           d) 4              e) 5

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “neden” sözcüğü, ötekilerden farklı bir türdedir?

a) Siz neden bu konuda konuşmuyorsunuz?

b) Neden dünkü sınava girmedin ki?

c) Bugün neden (bilgi yelpazesi) bahsedelim size?

d) Bu gazeteleri neden biriktiriyorsunuz?

e) Neden bu kadar sinirlendiğini anlayamadım?

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikilemeyi oluşturan sözcükler adıl görevinde değildir?

a) Lütfen şunun bunun itirazına kulak asmayınız!

b) Bitsin bu sen ben kavgası; huzura ihtiyacımız var.

c) Çocuk masadaki radyonun orasını burasını kurcalıyordu.

d) Falanın filanın sözüyle iş yapmam ben!

e) Şöyle böyle iki yıl sonra diplomasını alır sanırım.

 

8. Bütün bunları sana, ona ötekine ve diğerlerine söylememiş ve sizleri onlara karşı uyarmamış mıydım ben?

Bu cümlede adıl görevinde kaç sözcük vardır?

a) 4                 b) 5             c) 6                d) 7               e) 8

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde iyelik zamiri almış bir sözcük yoktur?

a)    Gülsen, gülün olayım

Dile, kulun olayım

b)    Yıllar yorgun, ben yorgun

Dolu dolu yaşadım hicranları

c)    İndim bahçesine

Gülden geçilmez

d)    Yollarına gül döktüm

Gelir de geçer diye

e)    Ada sahillerinde bekliyorum

Her zaman yollarını gözlüyorum

 

10. İsimlere gelerek sahiplik bildiren “benim, senin, onun, bizim, sizin, onların” sözcüklerinin yerini tutan eklere iyelik zamiri denir.

Buna göre, aşağıdaki dizelerin hangisinde iyelik zamiri yoktur?

a)    Seni kaybettiğim günden beri

İçimi dağlıyor hasretin sızın

b)    Kah gönderiyorsun yalnızlığını

Kah karşıma çıkıyorsun ansızın

c)    Sen gideli ardında sadece hüzün

Bir de rıhtımların şarkısı kaldı

d)    İki gözüm iki çeşme

Neye yanıyorum bilmiyor musun?

e)    Karayel esiyor göklere doğru

Sen mi yabancısın, ben miyim doğru

 

CEVAP ANAHTARI

1.a    2.b    3.e    4.e    5.d    6.c    7.d    8.d    9.b    10.e



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, ZAMİRLER, ZAMİRLERİN ÖZELLİKLERİ, ADILLAR İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz ZAMİRLER, ZAMİRLERİN ÖZELLİKLERİ, ADILLAR İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi