Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | SIFATLAR, ÖZELLİKLERİ, SIFAT TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

SIFATLAR, ÖZELLİKLERİ, SIFAT TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



SIFATLAR, ÖZELLİKLERİ, SIFAT TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

ÖNADLAR VE ÖNAD TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI

 

1. Aşağıdaki dizelerin hangisinde soru anlamı, soru sıfatıyla sağlanmıştır?

a) Deniz ufkunda bu top sesleri nereden geliyor?

b) Hangi çılgın bana zincir vuracakmış? Şaşarım.

c) Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda?

d) His var mı bu alemde nekahet gibi tatlı?

e) Nasıl tahammül eder eski, hasta bir tekne?

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir sözcük hem belirtme hem de niteleme sıfatı almıştır?

a) İçeriye orta yaşlı bir kişi girdi.

b) İnsana tepeden bakan, itici biriydi.

c) Gözü eski, cumbalı evleri arıyordu.

d) O yıllarda çift düğmeli, dar yakalı ceketler modaydı.

e) Her gün aynı yorgun, asık yüzleri görmekten bıkıp usanmıştı.

 

3. Belgisiz önadlar, bir şeyi tam değil de aşağı yukarı belirtir.

Aşağıda verilenlerden hangisinde belgisizi önad yoktur?

a) Tüm dünya bu sorunun yanıtını arıyor.

b) Bütün insanlık bize saygı duyuyor.

c) Falan kişi neden olayı açıklamıyor.

d) Birkaçı da bize gelse ne olurdu?

e) Bazı olaylar bizi tedirgin etti.

 

4. Aşağıda verilen cümlelerdeki altı çizili sözcüklerden hangisi, türce farklı bir görevdedir?

a) İyileri yeniden yeniden denediler.

b) Onlar da büyükleri pek dinlemiyorlar.

c) Acıklı durumları pek değerlendirirler.

d) Güzeli yeniden göreve çağırdılar.

e) O konuda bizi küçüklerle bir tuttular.

 

5. Aşağıda verilen isim tamlamalarından hangisinde tamlayan isimleşmiş bir sıfat değildir?

a) İyinin gözü hep aşağıdadır.

b) Güzelin sırrı henüz çözülmedi.

c) Büyüğün parası bitti, herhalde.

d) Düşüncenin özü insana yarayan yönüdür.

e) Sarının iç yüzünü çok iyi anladım

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde yer alan sıfatlardan hangisi yapıca diğerlerinden farklıdır?

a) Beyaz yüzü birden kızardı.

b) Geçen akşam yine burada oturmuştuk.

c) Sararmış yapraklar dökülmeye başladı.

d) Yanık çörekleri torbaya doldurdu.

e) Dönek insandan bunlar beklenir.

 

7. Aşağıda verilen ad tamlamalarından hangisi sıfat almıştır?

a) Uzak köyü ziyarete gitmediler.

b) İşin gidişini güzel bulmamıştı.

c) Onun güzel sözlerine kulak asmadılar.

d) Evin büyük (bilgi yelpazesi) oğlu geldi.

e) Siyah kadın giysileri moda oldu.

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde isim tamlaması görülmez?

a) Bakır kaplarda yemekler yedik.

b) Suyun önüne bir bent yaptılar.

c) Rengin tonunu tam tutturamadılar.

d) İşin detayını iyice konuşamadılar.

e) İyi adamlar da bizi seçtiler.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “bir” sözcüğü sayı sıfatı görevinde değildir?

a) Bir yer bulup oturduk, onunla.

b) Ona bir gün ver, bu işi bitirsin.

c) Borcunu ödemek için bir gün daha istedi.

d) Bir gün kaldık, ama çok eğelendik.

e) Bu konuyu bir güne sığdırmak zor.

 

10. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde niteleme sıfatı görülmez?

a) Çok olay gördük, biz bu yaşta.

b) Onun güzel düşünceleri bizi uyardı.

c) Yeşil yapraklar tek tek döküldü.

d) Ellerimiz soğuk havada çok üşüdü.

e) İyi insanlarla bir arada yaşadık.

 

CEVAP ANAHTARI

1.b    2.a    3.d    4.c    5.d    6.b    7.e    8.e    9.a    10.a



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, SIFATLAR, ÖZELLİKLERİ, SIFAT TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz SIFATLAR, ÖZELLİKLERİ, SIFAT TAMLAMALARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi