Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (6) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (6) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (6) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yardımcı ses yoktur?

a) Doğru söyleyeni dokuz köyden kovarlar.

b) Adamın iyisi iş başında belli olur.

c) İyi dost kara günde belli olur.

d) Akılsız başın cezasını ayaklar çeker.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde sert ünsüz yumuşamasına uğrayan bir kelime yoktur?

a) Bu işten umudum kesildi.

b) Soğuğa karşı tedbirli olmalıyız.

c) Yaz tatilinde oldukça dinlendik.

d) Kitabımı çantama yerleştirdim.

 

3. Cümlelerin hangisinde, ünsüz yumuşamasına uğramış bir kelime yoktur?

a) Anahtar bulamayınca kilidi kırdılar.

b) Kardeşim kızamığa yakalandı.

c) Barışmaları için kardeşim aracı oldu.

d) Masadaki kitabı bana verir misin?

 

4. Aşağıdaki kelimelerden hangisi, küçük sesli uyumu kuralına uyar?

a) Armut

b) Toprak

c) Horoz

d) Karpuz

 

5. Aşağıdakilerin hangisinde büyük sesli uyumu kuralına uymayan bir kelime vardır?

a) Sabahtan beridir ince bir yağmur

b) Yağıyor soğuk bir sesle karışık

c) Kafesler kapanmış, sokaklar çamur

d) Dışarıda ne bir ses, ne de bir ışık

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ek alırken sözcüğün ünsüzlerinden biri düşmüştür?

a) Deprem, hepimizin yüreğini sızlattı.

b) Küçücük çocuklar anasız babasız kaldı.

c) Birkaç gündür gözüme uyku girmiyor.

d) Bazı yöneticilerin ufku dar olur.

e) Biz acıları (bilgi yelpazesi) bağrımıza bastık.

 

7. Aşağıdakilerin hangisinde ünsüz yumuşamasının örneği yoktur?

a) Dil, her şeyden önce bir iletişim aracıdır.

b) Son yıllarda okuyucu sayısı iyice azaldı.

c) O, hayatın tadını çıkarmanın peşindeydi.

d) Ben de onun ardı sıra evden çıktım.

e) Bir annenin feryadını duymamak olmaz.

 

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde ünlü daralması olmamıştır?

a) İstanbul’u dinliyorum gözlerim kapalı.

b) Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini

c) Seher yeli okşuyor nazik tenimi

d) Gökyüzü bize mavi mavi gülümsüyordu.

e) Deli gönül, sana ne diyeyim.

 

9. Şiirle uğraşanlar, yazdıklarının sadece iç dökmek, duygularını paylaşmak için değil de sanat eseri olarak okunmasını istiyorlarsa işin emek yanını göz ardı etmemelidir.

Yukarıdaki cümlede aşağıdaki ses olaylarından hangisi yoktur?

a) Ünlü daralması

b) Ulama

c) Kaynaştırma ünsüzü

d) Ünsüz yumuşaması

e) Ünsüz benzeşmesi

 

10. Aşağıdakilerin dizelerin hangisinde “ünsüz yumuşaması”na örnek olabilecek bir sözcük yoktur?

a) Bakakalırım giden geminin ardından

b) Sende seyrediyorum denizlerin en mavisini

c) Gökyüzünün başka rengi de varmış

d) Şu dağın başında kar ben olaydım

e) Benim bu derdime derman yok mudur?

 

11.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük ünsüz değişimine örnek olamaz?

a) Çoğu kimse söylenenlere inanmıştı.

b) Ağacın dalları budanmıştı.

c) Yurduna kavuşmanın mutluluğunu yüreğinde hissediyordu.

d) Çamlığa geçip sola döneceksiniz.

e) Adını dilinden düşürmüyordu.

 

12.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcükte ses düşmesi yoktur?

a) Siz de fikrinizi söylemelisiniz.

b) Çocuğun omzunda büyük bir yara var.

c) Dünden beri ayağım iyice şişti.

d) Sanatçının bu resmini pek beğenmedim.

e) Bahsi kazanınca mutlu oldu.

 

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.c    3.c    4.b    5.c    6.b    7.b    8.c    9.e    10.d

11.e    12.c



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (6) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (6) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi