Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki atasözlerinin hangisinde yardımcı ses yoktur?

a) Sen olursan bensiz, ben de olurum sensiz.

b) Say beni, sayayım seni.

c) Su akarken testiyi doldurmalı.

d) Su testisi suyolunda kırılır.

 

2. Aşağıdakilerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sözcükte ses değişikliği olmaz?

a) Kayık

b) Süt

c) Kalp

d) Genç

 

3. Aşağıdakilerden hangisine ünlü ile başlayan bir ek getirildiğinde sözcükte ses değişikliği / yumuşama olmaz?

a) ilaç

b) sırt

c) kayıp

d) renk

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ünlü daralması ses olayının örneği yoktur?

a) Gelip karşımdaki masaya oturmuyorlar mı?

b) Çektiği sıkıntılara artık dayanamıyordu.

c) Eski günleri hatırlıyor, anılarını tazeliyordu.

d) Kaşla göz arasında kaybolmayı başarıyordu.

 

5. Aşağıdaki sözcüklerden hangisi küçük ünlü uyumuna uymaz?

a) Banyo

b) Sokaklar

c) Yumak

d) Güneş

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ulamayoktur?

a) Geçen yıl eylülde, okullar açıldı.

b) Salondan yemek odasına geçilir.

c) Çağımızın icatları, (bilgi yelpazesi) insana parmak ısırtır.

d) Heceler, harflerin sayısına göre ayrılır.

 

7. Aşağıdaki kelimelerden hangisinin son harfi, sesliyle başlayan bir ek aldığında yumuşamaz?

a) Yamaç

b) Toprak

c) Yurt

d) Deniz

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur?

a) Çalışan insan her zaman başarılı olur.

b) Yaşlı adam, fırından taze ekmek aldı.

c) Araba yanımızdan hızla geçip gitti.

d) Asker ocağı, gençlerimize şahsiyet kazandırır.

 

9. Aşağıdaki cümlelerde bulunan kelimelerin hangisinde sert sessiz yumuşaması yoktur?

a) Meyveli ağacı taşlarlar.

b) Tenceredeki sütü pişirdi.

c) Kitabını arkadaşına uzattı.

d) Kalemi, kağıdı kullanırken tutumlu olalım.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ulama yoktur?

a) Her zaman başarılı bir iş adamıydı.

b) Bahçeye kardan adam yapmak istiyordu.

c) O konuyu bize geldiğin akşam görüşürüz.

d) Siz de kır çiçeklerini seviyorsunuz

 

CEVAP ANAHTARI

1.a    2.b    3.b    4.d    5.a    6.d    7.d    8.c    9.b    10.d



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi