SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) | Soru Bankası – Matematik Fizik Kimya Biyoloji Coğrafya Soru Bankası

Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1.  Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, ünlü daralması örneklenmez?

a) Seni, sokağın başında bekliyorum.

b) Gelmiyorum diye çok üzüldü.

c) Düşünüyorum da ne söylesem boş.

d) Bilmiyorum, ama gitsen daha iyi olur.

e) Nedense, o çocuğu hiç sevmiyor.

 

2.

Bir bulut gibi sarmalayıp

Ilıkça örterken üstümüzü gece

Biriktirir yer altı suları gibi

Acının ince sızısını içimize

Bu dizelerde aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a) ünsüz benzeşmesi

b) ünlü düşmesi

c) ulama

d) kaynaştırma

e) ünsüz yumuşaması

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, kaynaştırma harfi kullanılmamıştır?

a) Kitabın kapağını açmadan sınava gelmiş.

b) Bu soruyu farklı görüşle çözmüş.

c) Neyi var nesi yoksa elden çıkarmış.

d) Senin olayı bulduğunu sanmıyorum.

e) Duyduğuma göre, kapısını kimse açmıyormuş.

 

4. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerin hangisinde, ünsüz benzeşmesi örneklenmez?

a) Çocuk, aniden caddeye fırlamıştı.

b) Bunları, yemekten sonra konuşuruz.

c) Saçlarını sıfır numaraya kazıtmış.

d) Hala çalışmamakta ısrar ediyorsun!

e) Bu sabaha sütçü gelmedi mi?

 

5.

Geceyi gündüzü biliyor

Dört mevsimi, rüzgarı, karı

Ay ışığına bayılıyor,

Ama kötülemiyor karanlığı

Alnında mutluluğun gururu

Bu dizelerde, aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a) Kaynaştırma

b) Ünlü düşmesi

c) Ünlü daralması

d) Ünsüz yumuşaması

e) Ünsüz sertleşmesi

 

6. Aşağıdaki cümlelerde altı çizili harflerden hangisi, kaynaştırma harfi değildir?

a) Bu konudaki düşüncesi farklıydı.

b) Bu sözleri duymayı istemiyordu.

c) Bu oyunu (bilgi yelpazesi) bize kim öğretecek?

d) Anılarını yeniden tazeledi.

e) Binanın ön cephesi sarmaşıktan görünmüyordu.

 

7.

Can atardı

Daracık sokaklarda

Tek başına köşe kapmaca

Yüreği ellerinde

Oynamaya

Verilen diz

Bu dizelerde, aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a) ses artması

b) ünsüz benzeşmesi

c) ulama

d) ünlü düşmesi

e) ünsüz yumuşaması

 

8. Aşağıdakilerden hangisinde, ünsüz benzeşmesi örneklenmemiştir?

a) Bazı sözcükler dilimize Arapça’dan geçmiştir.

b) Onunla birlikte gitmelisin.

c) Sevinç, topraklardaki su gibi yüreklere sinmişti.

d) Salonu menekşe kokusu kapladı.

e) Köyde bu olaydan sonra onu sıkça aradım.

 

9.    Dilimizde iki heceli birtakım sözcüklere dar ünlüyle başlayan bir ek getirildiğinde ikinci hecedeki ünlüler düşer.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kuralı örnekleyen bir sözcük yer almaz?

a) Koca çınar sabaha kadar devrildi.

b) Gönül bu, nice ağrılara dayanmadı ki…

c) Elleri böğründe kaldı, bu haberi alınca

d) Bu kuşku, beynimizi kemiriyordu.

e) Akşama doğru günün boynu büküldü.

 

10.

Hissederim bu acıyı

Her perşembe nedense

Niçin beynimden çıkmaz

Gecelerin karanlığında sular

Dizelerinde aşağıdaki ses olaylarından hangisi görülmez?

a) n – m değişmesi

b) ünsüz türemesi

c) ünlü düşmesi

d) ünsüz benzeşmesi

e) ünsüz yumuşaması

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.e    3.d   4.c    5.e    6.c    7.b    8.d    9.b    10.d



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz SES BİLGİSİ / SES OLAYLARI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi