Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | NOKTALAMA İŞARETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

NOKTALAMA İŞARETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



NOKTALAMA İŞARETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Tırmanırken bir traktör görüyoruz, arkasında römorku (1) Bir kadın, iki adam römorktaki kasalardan parlak siyah zeytinler indiriyor (2) Sonra küçük dünyalarına dalmış, oyunlar oynayan çocuklar (3) Bir ihtiyar adam, kısa boylu (4)

Numaralanmış cümlelerden hangisinin sonuna üç nokta (…) getirilemez?

a) 1                  b) 2                  c) 3                   d) 4

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde iki noktanın (:) yazımıyla ilgili yanlışlık yapılmıştır?

a) Kamp yerinde ormanın bize hazırladığı bir sürprizle karşılaşıyoruz : Minicik ama mis kokulu yaban çilekleri…

b) Biz senin sözlerini dinlemeyiz: Çünkü sen doğruları gizliyorsun.

c) Babamın şu sözünü hiç unutmam : “Oğlum doruluktan asla ayrılma.”

d) Çarşıya inersen şunları da alıver: patates, soğan, patlıcan ve kabak.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin sonuna soru işareti (?) getirilmelidir?

a) Soğuk oldu mu paltolarımızı giymeliyiz

b) Yeni dikilen elbisemi arabada unutmuşum

c) Kardeşim eve geldi mi yoksa gelmedi mi

d) Zil çaldı mı ders başlamış demektir

 

4. Kapıyı çalan satıcı babamı görünce ne söyleyeceğini şaşırdı.

Cümlesine açıklık getirmek için hangi kelimeden sonra virgül (,) konulmalıdır?

a) çalan

b) satıcı

c) görünce

d) babamı

 

5. Aşağıdakilerden hangisinde, düzeltme işareti (^), kelimenin anlamını değiştirmez?

a) Kar

b) Lamba

c) Hala

d) Adet

 

6. Hangi cümlenin sonuna nokta (.) konulmalıdır?

a) Düşüncelerimi ah bir anlatabilsem

b) Ne güzel okudun

c) Beni mi çağırdılar

d) Bu konular bizi ilgilendirmiyor

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisine soru işareti konulmalıdır?

a) Niçin gelmediğini bilmiyorum.

b) Nedir o kaybettiğiniz şey

c) Ne gördüm, ne sordum

d) Nereden aldığını söylemedi

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde virgül (,) kaldırıldığında anlamda değişiklik olmaz?

a) O, evde yalnız başına yaşıyordu.

b) O, bu yöreyi çok iyi bilirdi.

c) Yaşlı, kadına adresi tarif etmeye çalışıyordu.

d) O, güzel günlerine tekrar dönebilse.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde nokta (.) nın kullanımı yanlıştır?

a)  T.B.M.M. hükümetin yaptığı işleri; meclis araştırması, meclis soruşturması ve gensoru yollarıyla denetler.

b)  Prof. Dr. Süheyl Ünver gençlik yıllarında yaşadıklarını defterine yazmış.

c)  Anayasamızın 17. maddesine göre özel durumlarda kişi dokunulmazlığı göz önüne alınmayabilir.

d)  Her sabah 7.30’da kapıcının (bilgi yelpazesi) getirdiği sıcak ekmekle kahvaltı yapmayı çok severim.

e)  3.11.1953’te “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi” imzaya açılmıştır.

 

10. Tırnak işareti (“   ”) hangisinde yanlış kullanılmıştır?

a)  Öyleyse “üslup” bir eserin vazgeçilmez unsurudur.

b)  Meslektaşına: “Dostum, nabız atmaz oldu.” dedi ve adam öldü.

c)  Meydandan bir “evet” uğultusu yükseldi.

d)  Amacımıza doğru: “Hayatım buna bağlı!” iddiasıyla yürümeliyiz.

e)  Yaşlı adam: “Kaş yapayım derken göz çıkardın” evlat diyerek genci uyardı.

 

CEVAP ANAHTARI

1. b   2.b    3.c    4.b    5.b    6.d    7.b   8.b    9.a    10.e



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, NOKTALAMA İŞARETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz NOKTALAMA İŞARETLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi