Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | KELİMENİN YAPISI / SÖZCÜĞÜN YAPISI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

KELİMENİN YAPISI / SÖZCÜĞÜN YAPISI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



KELİMENİN YAPISI / SÖZCÜĞÜN YAPISI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

(EK KÖK GÖVDE – BASİT, TÜREMİŞ, BİRLEŞİK KELİMELER TEST SORULARI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerde yer alan “” ekiyle türemiş sözcüklerden hangisi yansımadan türetilmemiştir?

a) Bir homurtu duyuldu, karanlığın içinde

b) Birden çatırtılar duyulmaya başlandı.

c) Bu gürültü beni huzursuz etti.

d) Bu çözelti incelendi mi?

e) Bu cıvıltılar da nereden geliyor?

 

2. Aşağıda verilen cümlelerden hangisinde “-gin” eki, farklı türde sözcük türetmiştir?

a) Coşkun derenin suyuna kapıldık.

b) O da pişkin insanlardan biriydi.

c) Geçkin yaşına rağmen dimdik duruyordu.

d) Bir arka sokakta yangın vardı.

e) Olgun insanlardan zarar gelmez ki…

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, yapıca diğerlerinden farklıdır?

a) Başımızda sert bir müdür vardı.

b) İhtiyarın ellerinde ince çizgiler oluştu.

c) Kitabın içinde kurumuş bir gül gördüm.

d) Adam ekmeğini taştan çıkarıyordu.

e) Genel nüfus sayımı, bu yıl yapılacakmış.

 

4. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde “- gin” ekiyle türetilen sıfat, niteleme görevinde değildir?

a) Dalgın adam yolun ortasında kaldı.

b) O da hayatından bezgin insanlardan buruydu.

c) Seçkin, toplumda kendisine özel yer bulabilendir.

d) Yorgun adımlarla evin yolunu tuttu.

e) Keskin bir zekanın ürünüydü, bu düşünceler.

 

5. Şiirin güzelliğini yaratan en önemli etken, dilin bağımsızlığıdır. Ozanın başarısı, gelişmiş bir dille yazmasıyla yakından (bilgi yelpazesi) ilgilidir. Ozan, konunun yanında bir yığın kavramı dilde bulur.

Altı çizili sözcüklerden hangisinin aldığı ek diğerlerinden farklı işlevdedir?

a) şiirin             b) dilin               c) ozanın                d) konunun                 e) yığın

 

6. Hangi seçenekteki sözcükler, yapıları bakımından diğerlerinden farklıdır?

a) Liseli, evci, ikişer

b) Çizgi, atak, elek

c) Kelebek, ağaçlar, bağlar

d) Utanç, çatı, geçit

 

7. Altı çizili sözcüklerden hangisi, yapısı bakımından diğerlerinden farklıdır?

a) Bence bu örtü buraya yakışmamış.

b) Hepimiz kalıcı çalışmalar yapmalıyız.

c) Salgın hastalıklardan korunmalıyız.

d) Çocuklardan yardım istesek mi?

 

8. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi bileşik sözcük değildir?

a) Burası tarıma elverişli bir yerdir.

b) Kardeşim çok unutkan bir çocuk oldu.

c) Bu mağaraya girebilecek kişi var mı?

d) Kapkaççılar kadının yaralanmasına yol açmışlar.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bileşik sözcük yoktur?

a) Siz de bizimle maça gelebilir misiniz?

b) İstanbul artık gökdelenler şehri oldu.

c) Çocukken arkadaşlarla beştaş oynardık.

d) Her yaşın kendine göre güzellikleri vardır.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili ek, diğerlerinden farklıdır?

a) Senin derdin çok mu fazla?

b) İstemem, bütün her şey senin olsun.

c) Kitabın konusu çok güzel.

d) Kardeşin daha önce de gelmişti.

 

CEVAP ANAHTARI

1.d    2.d    3.e    4.c    5.e    6.c    7.d    8.b    9.d    10.c



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, KELİMENİN YAPISI / SÖZCÜĞÜN YAPISI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz KELİMENİN YAPISI / SÖZCÜĞÜN YAPISI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (2) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi