Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (9) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (9) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (9) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. “-ce, -ca” eki, aşağıdaki cümlelerin hangisinde eklendiği kelimeye benzerlik anlamı katmıştır?

a) Yıllarca yurt dışında yaşamıştı.

b) Tiyatrodan çıkınca eve gittik.

c) İnsanca yaşamak herkesin hakkıdır.

d) Geç kaldığı için, sessizce yerine oturdu.

 

2. “sınıf” sözcüğü, aşağıdaki cümlelerin hangisinde ötekilerden farklı bir anlamda kullanılmıştır?

a) Sınıftayken farklı, dışarıda farlı davranıyor.

b) Türkçe derslerinde sınıfın ön sıralarında toplanırdık.

c) Bu, okulun en büyük sınıflarından biridir.

d) Sınıfımız adına bir konuşma yapmak istiyorum.

e) Çağrı, geç saatlere kadar sınıfta çalışırdı.

 

3. Aşağıdaki deyimlerden hangisi “mecaz” anlamlıdır?

A) Çoğu gitti azı kaldı.

B) İyi gün dostu.

C) Hem suçlu, hem güçlü.

D) Soyup soğana çevirdi.

 

4.

1. Konuklarımıza şeker tuttum.

2. Geçmişte yadırgananlar, bugün tutmuştur.

3. Adamı tutmayın, evine gitsin.

4. Dağların başını duman tutmuş.

Aşağıdakilerden hangisi, “tutmak” sözcüğünün yukarıdaki cümlelerde kazandığı anlamlardan biri değildir?

a) kaplamak

b) ikram etmek

c) benimsemek

d) alıkoymak

e) sanmak

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

a) Bu düşünceleri gerçekten sindirmiş aydınların tutumuna bir bakın.

b) Elverişli durumların kukusunu hemencecik alıyor.

c) Genç kadının, korkudan sinirleri bozuldu.

d) İskele memuru, zayıf, kuru, asabi bir adamdı.

e) Yemek vakti gelmiş, misafirler sofraya oturmuşlardı.

 

6. “çekilmek” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde başka sözcüklerle deyim oluşturmamıştır?

a) Düşman, şiddetli direnişe dayanamayarak çekildi.

b) Emekliye ayrıldıktan sonra kabuğuna çekildi.

c) El ayak çekildikten sonra gizlice bodruma indi.

d) Savcı kavgada silah çekildiğini iddia ediyor.

e) Daha güzel günler uğruna az mı çile çekildi?

 

7. “baş” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a) Öğrenciler teneffüste öğretmenin başına üşüştüler.

b) Onunla başa çıkamazsın, demiştim.

c) Başa gelen çekilirmiş, ne yapalım…

d) Başım ağrıyor; lütfen biraz sessizlik…

e) Yine iş başa düştü desenize!

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde “bağlamak” sözcüğünün anlamıyla kullanımı birbirine uymamaktadır?

a) Bir şeye karşı ilgi, istek uyandırmak: Kardeşim, ne yapsak da seni bu eve bağlayabilsek acaba?

b) Başka bir işle uğraşamaz olmak, başka şeye vakit ayıramamak: Bu iş beni bağladı.

c) Oluşmak, meydana gelmek, tutmak: Lambanın şişesi is bağlamış.

d) Ayırmak, (bilgi yelpazesi) tahsis etmek: Yaşlı kadına aylık bağladılar.

e) Gönlünü kazanmak: Bu sözler bizi bağlamamalı.

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde doğadan insana aktarma yapımlaştır?

a) Oturmuş dertleşir, yüzsüz bir ayna sağır duvarlar

b) Toplarım gözlerinden dökülen binlerce inciyi

c) Acımasız zaman gardiyan olmuş, bekler köşede

d) Uyma sakın bu vefasız bahara, kaçıp da gitme

e) Alışıktı bana uzayıp giden dost kaldırımlar

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde duyularla ilgili kavramlar arasında bir aktarma yapılmıştır?

a) Bir hafta boyunca Ege’nin serin sularında yüzmüştük.

b) Ilık bir ilkbahar akşamında ateş yakıp şarkılar söylemiştik.

c) Günlerdir acı çektiğini belli etmemek için elinden geleni yapıyordu.

d) Haftalarca kampta kalınca yumuşacık yatağını, sıcak evini özlemişti.

e) O, öğrenciler arasında taviz vermeyen tutumlarıyla, sert bakışlarıyla tanınırdı.

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.d    3.d    4.e    5.a    6.a    7.d    8.e    9.b    10.e



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (9) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (9) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi