Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangilerine genel – özel anlam ilişkisi yoktur?

a) Arkadaşlarından Engin’i beğenirim.

b) Çiçeklerden karanfili severim.

c) Yırtmaçlı ceketimi temiz kullandığımı anladım.

d) Yakup Kadri’nin romanlarından Yaban’ı okumayan yoktur.

e) Günlerden perşembeydi, onu askere uğurladık.

 

2. Aşağıdakilerin hangisinde genelden özele doğru bir sıralama yoktur?

a) Okuduğu şiirler içinde o en çok “Bursa’da Zaman”ı sevdi.

b) Ödemenin yapılacağı ay, kasım ayı imiş.

c) Sanat etkinliklerinden en çok resimle ilgilenirdi.

d) Derslerden en fazla edebiyatı severdi.

e) Bu bebek diğer insanlardan bir parçadır.

 

3.Kara parçaları kara renkli gösterilmişti.”

Bu cümledeki “kara” sözcükleri arasındaki anlam ilişkisi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde örneklenmemiştir?

a) Güllerin alev rengi gülen yüzüne ayrı bir hava vermişti.

b) Bu yaz bütün dostlarıma mektup yazdım.

c) Çocuğun dişleri testere dişi gibi sivri sivriydi.

d) Çay kenarında oturup çay sefası yaptık.

e) Dalların sudaki aksini seyrederken dalmışım.

 

4. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi mecaz anlamında kullanılmamıştır?

a) İlk damlalardan sonra yağmur birden coştu.

b) Bu söze gençlerden biri ince bir karşılık verdi.

c) Serin ama tatlı bir ilkyaz (bilgi yelpazesi) akşamıydı.

d) Havalar ısınınca ağaçların tomurcukları patladı.

e) Gölün kıyılarını yapraksız, bodur ağaçlar kuşatmıştı.

 

5. Aşağıdaki cümlelerde geçen altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamında kullanılmıştır?

a) Ayağında, burnu aşınmış eski bir kundura vardı.

b) Dikiş makinesinin kolunu koparacakmış gibi çeviriyordu.

c) Çok uzaklardan atıldığı belli iki el silah sesi duyuldu.

d) İri, hantal gövdesini zorlukla sürüklüyor gibiydi.

e) Ninem yorganımıza kırmızı çiçekli bir yüz geçirdi.

 

6. Aşağıdakilerden hangisinde altı çizili sözcük, aktarma yoluyla mecaz anlam kazanmaya örnek olamaz?

a) Sesler döküldü sokaklardan caddelere.

b) Yumuşak kokusu sinmiştir gecelerime.

c) Şimdi sönen gözlerime bakıp da ağla.

d) Ay saçlarını yıkıyordur bu dem gölde.

e) Sen en güzel çiçeklere gebesin tohumcuk.

 

7. “kara” sözcüğü aşağıdakilerden hangisinde diğerlerinden farklı anlamda kullanılmıştır?

a) Kara gözlerini bana çevirdi.

b) Elinde yer yer kara lekeler vardı.

c) Kara camlı gözlük takmıştı.

d) Ak alnına kara mı çalacaktı!

e) Kara boyalı kapılar içime sıkıntı veriyordu.

 

8. “Pot kırmak” deyimi aşağıdakilerden hangisi ile eş anlamlıdır?

A) Baklayı ağzından çıkarmak

B) Çamur atmak

C) Çam devirmek

D) Ok yaydan çıkmak

 

9.

1. Düşüncesini açık bir dille anlattı.

2. Açık kalan bu yere onu atadılar.

3. Bu pencere yine açık kalmış.

4. Bu renk ona göre açık gibi.

5. Kağıtta açık yer kalmadı ki…

“açık” sözcüğü kaç ayrı anlamda kullanılmıştır?

a) 1               b) 2              c) 3              d) 4             e) 5

 

10. “Bu şiirlerde de o üstadın gölgesini seziyorum.”

Cümlesindeki altı çizili sözcüğün cümledeki anlamıyla aşağıdakilerden hangisi ilişkisizdir?

a) eleştiri

b) etkisi

c) izleri

d) üslubu

e) sanat anlayışı

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.e    3.c    4.e    5.d    6.e    7.d   8.c    9.d    10.a



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi