Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. “bağlı” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Evine, çocuklarına, dostlarına bağlı bir adamdı.

b) Hastamızın iyileşmesi ona göstereceğimiz özene bağlıymış.

c) “Korkmayın köpekler bağlı!” diye bağırdı.

d) Bence demokrasiye bağlı bir yöneticidir o.

e) Her şeyiyle ona yürekten bağlıydı.

 

2. Deyim aktarması, kavrayışın aralarında karşılaştırma olanağı sağladığı varlıklardan birine ilişkin özelliğin, diğerlerine uygulanmasıdır.

Buna göre aşağıdakilerden hangisinde deyim aktarması yoktur?

a) Futbol oynaya oynaya ayakkabılarını burnu aşınmıştı.

b) Parlak sözlerle süslü konuşmasını biliyordu.

c) Görüşlerinden bir yılanın deri değiştirmesi gibi kolayca vazgeçebiliyor.

d) Yontulmamış kişilerden oluşuyordu bu toplum.

e) Sizi kırmak istemememe karşın önerilerinizi gündeme getirmekten kaçınıyorum.

 

3. Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi gerçek anlamda kullanılmıştır?

a) Arabayı bu kadar yükleyince, hayvan çekemedi tabi.

b) Kardeşim, bu anlattıklarını kimseye yutturamazsın.

c) O kendini bizden pek yükseklerde görürdü.

d) Tokadı yiyince gözünde şimşekler çaktı.

e) Konuyu şişirme doğru anlat lütfen.

 

4. Bir sözcüğün karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.

Aşağıdaki altı çizili sözcüklerden hangisi temel anlamıyla kullanılmıştır?

a) Her an yeni bir espriye gebe yaramaz yüzleri vardı.

b) Sait  Faik küçük, sıradan insanı anlattı.

c) Özgürlüğün olmadığı yerde sanat da bodur kalır.

d) Bu eşsiz filmi ortaya koyanları yürekten kutlamalıyız.

e) Bir zamanlar oldukça sıcak yürekli bir insandı o.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, terim kullanılmamıştır?

a) İşe yeni başladığı için oldukça heyecanlıydı.

b) Günlerdir süren grev, yarın sona erecek.

c) Sözcük türleriyle ilgili çalışmasını tamamladı.

d) İnsanoğlu uzayın gizemini çözmek istiyor

e) Hayatını faiz gelirleriyle sürdürmekteymiş.

 

6. Bir sözcüğün (bilgi yelpazesi) karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.

Diş” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde temel (ilk) anlamıyla kullanılmıştır?

a) Tansiyonu düşene birkaç diş sarımsak önerilir.

b) Yaşlı adamın azı dişleri bugün çekilecek.

c) Dişleri aşınmış testereyle bunu nasıl keseceksin?

d) Kişi kendini toplum denen çarkın dişlerine kaptırmamalı.

e) Başakların dişleri dolmaya başladı.

 

7. Bir sözcüğün karşıladığı ilk anlamına “temel anlam” denir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “satmak” sözcüğü ilk anlamıyla kullanılmıştır?

a) Kimi çok pahalı kürkler içinde fiyaka satar.

b) Kimi kendini bilmez kişi, tafra satar.

c) Kimi, uzun soğuk kış gecelerinde kibrit satar.

d) Kimi çok ucuza onurunu da satar.

e) Kimi de size caka satar.

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde “romantik ya da realist” sözcüleri bir terim olarak kullanılmamıştır?

a) Realist sanatçılar arasından kimleri sayabilirsin?

b) Victor Hugo, romantik akımın en büyük temsilcisidir.

c) Realist yazarlar, Eksi Yunan sanatını örnek aldılar.

d) Oldukça romantik duygular içerisindeydi.

e) Romantik şiirler için bir tanım yapılamaz.

 

9. Aşağıda altı çizili sözcüklerin hangisi diğerlerine göre en özel anlamlıdır?

a) Evren sayısız varlıkla doludur.

b) Yazık, dağlarda bir tek keklik bile kalmadı!

c) Ülkemizde büyükbaş hayvan sayısında azalma var.

d) Uçağın bulunmasında kuşlar insana ilham kaynağı olmuştur.

e) Her canlı ölür, doğanın yasası bu.

 

10. “Onun dünyadan haberi yok.” cümlesindeki “haber” sözcüğünün eş anlamlısını içeren cümle aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bilimden, sanattan haberi yok.

b) Haberi alan buraya koşuyor.

c) Bugün günlük haberleri dinlemedim.

d) Bu haberi herkese duyurun.

e) Olanlardan kimsenin haberi yok.

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.c     3.a    4.b    5.a    6.b    7.c   8.d    9.b    10.a



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi