Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (11) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (11) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (11) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdakilerin hangisinde, ikilemeyi oluşturan sözcükler arasında farklı bir anlam ilişkisi vardır?

A) Davete çoluk çocuk getirmeyin.

B) Eşe dosta ne söyleyeceklerini şaşırdılar.

C) Deli dolu gençlik günleri geride kaldı.

D) Kıyı köşe bir temizlik yapmışlardı.

 

2.  Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden

Bu dizelerdeki altı çizili sözcüğün bu cümleye kattığı anlam, aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A) Bu sistem güçlükle kabul gördü.

B) Uzun uzun eski günlerden söz ettiler.

C) Yavaş yavaş olanların farkına varıyordu.

D) Arkadaşına, alçak sesle bir şeyler söyledi.

 

3.

Son gül dağıldı, son kuş uçup gitti

Şimdi yaz, yaprakların tabiatı örten pasındadır

Son” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bu dizelerdeki anlamıyla kullanılmıştır?

A) Son zamanlarda ortalıkta görünmez oldu.

B) Son şiirlerinde sosyal sorunlara değiniyor.

C) Son derece sakin tavırlı bir insandı.

D) Son öğrenci de cevap kâğıdını verdi.

 

4. Aşağıdakilerin hangisinde sesteş bir sözcük kullanılmıştır?

A) Çek kayıkçı kürekleri

B) Gezdir seven şu kalpleri

C) Ufukta günün boynu büküldü

D) Bir karanfil gönderdik denize

 

5.

Mektubunda diyorsun ki gel gayri

Sütler kaymak tutar tutmaz ordayım

Altı çizili söz yerine aşağıdakilerden hangisi getirilirse anlam bozulmaz?

A) tuttuktan hemen sonra

B) tuttuktan bir süre sonra

C) tutmaya başladığında

D) tutuncaya kadar

 

6.

Zamanla nasıl değişiyor insan

Hangi resmime baksam ben değilim

Yukarıdaki altı çizili sözcüğün bu dizelere kattığı anlam, aşağıdakilerden hangisinde vardır?

A) Ağır ağır çıkacaksın bu merdivenlerden

B) Yüzün perde perde solmakta

C) Her gün taşınsam rüzgârınla uzaklara

D) Gittikçe artıyor yalnızlığımız

 

7.

Şimdi bir rüzgâr geçti buradan

Koştum ama yetişemedim

Sorsaydım söylerdi herhalde

Soramadım (bilgi yelpazesi)

Yetişmek” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde bu dizelerdeki anlamıyla kullanılmıştır?

A) Hekim yetişmeseydi hasta kurtulamazdı.

B) Bu giysi yarına yetişmeli.

C) Bu ip kuyunun dibine yetişmez.

D) Arkadan bize yetişti.

 

8. Aşağıdakilerin hangisinde, hem deyim hem gerçek anlamıyla düşünülebilecek bir söz grubu vardır?

A) Kadının canı burnundaydı.

B) Elindeki gazeteye bir iki dakika göz attı.

C) Adamın gözlerini kan bürümüştü.

D) Gözüme batan kirpiği çıkarmaya çalışıyordum.

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde “zor durumda kalmak” anlamında bir deyim kullanılmıştır?

A) Dün akşam aldığı bir haberle etekleri tutuştu.

B) Bu kadar yürümekten ayaklarıma kara sular indi.

C) Yine iki ayağımı bir pabuca soktular.

D) Sorular üzerine, alnında boncuk boncuk terler birikmişti.

 

10.

I. Nasıl olsa sıcak günler gelecek,

II. Eninde sonunda yalanı ortaya çıkacak.

III. Öncelikle bu öneri kurulda görüşülecek.

IV. Oldum olası sinsilerden hoşlanmam.

Bu cümlede altı çizili sözcüklerden hangi ikisi aynı anlamda kullanılmıştır?

A) l.-II. B) II.-III. C) l.-III. D) III. – IV.

 

CEVAP ANAHTARI

1.C   2.C   3.D   4.A   5.A   6.D   7.D   8.C   9.C   10.A



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (11) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (11) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi