Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (10) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (10) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (10) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1.

Mağaranın ağzı, bir insanın giremeyeceği kadar dardı.

Bu cümlede “ağız” kelimesi anlam genişlemesi yoluyla yan anlam kazanmıştır.

Aşağıdaki cümlelerde altı çizili sözcüklerin hangisinde buna benzer bir kullanım yoktur?

a) Uçağın kanadında büyük bir hasar vardı.

b) Bir göz evde iki kişi nasıl yaşar.

c) Binanın tabanına mermer döşenmişti.

d) Erikleri toplama zamanı gelmişti artık.

e) Geminin burnu yara almıştı.

 

2.

1. Dinleyiciciler meydan yerini hınca hınç doldurmuştu.

2. Her kafadan bir ses çıkıyor, bekleyiş arttıkça kalabalıktaki uğultu da artıyordu.

3. Neden sonra konuşmacı, iriyarı gövdesiyle kürsüde göründe.

4. Cüssesine yaraşır bir ses tonuyla gürledi: Sevgili vatandaşlarım!

5. Yalnızca bu hitap, kalabalığın dalgalanmasına yetmişti.

Numaralı cümlelerin hangi ikisinde doğaya özgü niteliklerin insana aktarılması söz konusu değildir?

a) 1-4          b) 2-4            c) 1-3            d) 3-5            e) 3-4

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim açıklayıcısı ile verilmemiştir?

a) Babam, yeğenini çok seviyor, onun için deli divane oluyordu.

b) Merak etmeyin; ona sert bir karşılık verecek, haddini bildireceğim.

c) Zavallı; ömrü boyunca sıkıntı içinde yaşadı, iyi gün görmedi.

d) Bu çocuk işyerindeki herkese karşı gelmeyi, kafa tutmayı adet haline getirmişti.

e) İskelenin kıyısında bir adam, oturmuş, kara kara düşünüyordu.

 

4. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili söz, anlamca diğerlerinden farklıdır?

a) Parasızlığa katlanarak öğrenmesi tamamladı.

b) Bunca sıkıntıya nasıl dayanacak bilmiyorum.

c) Benim nice güçlüklere göğüs gerdiğimi bilemezsiniz.

d) Artık onun da ayak direyeceğini hiç sanmıyorum.

e) Bu derece ağır muameleyi kaldırması mümkün değildi.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim açıklayıcısıyla birlikte verilmemiştir?

a) Dolambaçlı gerekçeler ileri sürüyor, bin dereden su getiriyordu.

b) İyice yaşlanmış, bir ayağı çukurda.

c) Sık sık işini ve tutumunu değiştiriyor, bir dalda durmuyor.

d) Her istediği hemen yapılır bir dediği iki olmaz.

e) Bir yıldır Avrupa’daydı; bir deri bir kemik kalmış.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük terim değildir?

a) Kopya çektiği (bilgi yelpazesi) için cezalandırıldı.

b) Kitabında mecaz sanatının inceliklerine değinmiş.

c) Dünkü maçta iki penaltı vuruşu kullanıldı.

d) Orhan Veli’nin şiirlerinde uyak endişesi yoktur.

e) Bazı yiyecek paketlerinin üzerinde yiyeceğin kaç kalori içerdiği de yazılıyor.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde tüm sözcükler gerçek anlamıyla kullanılmıştır?

a) Günlük de anı gibi kişinin yaşamından beslenen bir yazı türüdür.

b) Anlattıklarınız, doyurucu bir açıklama olmadı.

c) Çarpık kentleşme önemli sorunları da birlikte getiriyor.

d) Olayları derin kaygı ile izliyoruz.

e) Durakta bekleşenler, her gelen otobüse ilgiyle bakıyorlardı.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük mecaz anlamıyla kullanılmıştır?

a) Korkularını uzun süredir gizliyordu.

b) Kasabanın yoksul halkı göçe hazırlanıyor.

c) Bu çölün ortasında bir hayat fışkırıyor.

d) Acı hatıralar bizi rahat bırakmıyor.

e) Aldığı kitapları okumuş, yenilerini almıştı.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük zaman bildirmek amacıyla kullanılmamıştır?

a) İleride seninle daha iyi dost olacağımıza inanıyorum.

b) Acı haberi yeni duydum, geçmiş olsun.

c) Durmadan konuşuyorsun, biraz da beni dinle.

d) Bu çantayı götür, elindekileri sonra tamamlarsın.

e) Eskiden beni kırmazdı; ama şimdi öyle mi?

 

10. “Okumak” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde deyim içerisinde kullanılmamıştır?

A) Derslerine çalışmazsan canına okurum.

B) Çelimsiz haline bakmadan herkese meydan okuyordu.

C) Senin destanını okudum, senin destanını yazacağım.

D) Bırak masal okumayı da gerçekleri söyle.

 

CEVAP ANAHTARI

1.d    2.c    3.e    4.d    5.e    6.a    7.e   8.e    9.c    10.c



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (10) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (10) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi