KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) | Soru Bankası – Matematik Fizik Kimya Biyoloji Coğrafya Soru Bankası

Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “ayrıntılı olarak” anlamı vardır?

a) Tayfalar ikide bir gökyüzüne bakıp konuşuyorlardı.

b) Bene verilen her işi titizlikle yaparım.

c) Çocuk, bilgisayar oyunlarından çok hoşlanıyordu.

d) Bu yöreyi her yönüyle tanısam iyi olur.

e) Ansiklopediyi ara sıra karıştırıp bir şeyler öğreniyorum.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde altı çizili sözcük, terim değildir?

a) Rakibini on saniyede tuşladı.

b) Ömer Seyfettin, şekerden öldü.

c) Öğretmen bize ilginç sorular yöneltti.

d) İlk rauntta maçı kazandı.

e) Bu oyun iki perdeden oluşuyor.

 

3. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili söz, anlamca ötekilerden farklıdır?

a) Çok çalışıyor; ancak istediği sonuca ulaşamıyordu.

b) Sizi bekleyeceğiz; yalnız çok gecikmeyin.

c) Günler geçiyor; lakin ondan bir haber gelmiyordu.

d) Çocukları sevelim; çünkü onlar geleceğimizdir.

e) İzne ayrıldım; ne var ki tatile gideceğim yeri belirlemedim.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “şimdi” sözcüğü, “Annen şimdi gelir, ağlama.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

a) Olayın bu boyutta olduğunu şimdi duyuyorum.

b) Çoban, şimdi ağıla doğru gitti.

c) Şimdi anlarız olayın iç yüzünü.

d) Doktor Cemal şimdi çıktı, koşarsanız yetişirsiniz.

e) O parçayı, radyoda şimdi dinledim.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ikinci cümle, birinci cümlede kullanılan deyimin anlamını içermez?

a)    Gün boyu çenesini bıçak açmadı.

İsteği sonucu alamayışına kendisi de çok şaşırmıştı.

b)    Az çene yormadığımı sen de biliyorsun.

Boşuna konuşup durma, seni dinlemiyor bile.

c)     Bütün gün oturup çene çalmıştı.

İşi gücü, sabahtan akşama kadar gevezelik etmekti.

d)    Siz merak etmeyin, ben onun çenesini kapatırım.

Onu susturursak sorun kalmaz sanıyorum.

e)    Herkes çenesini tutsa kimsenin kalbi kırılmaz.

Akla gelen her şeyi söylemesek çok iyi olur.

 

6. Aşağıdaki cümlelerde yer alan altı çizili ikilemeler, anlamsal kuruluşları bakımından ikişerli gruplandırılırsa hangisi dışarıda kalır?

a) Stadyumun çevresinde tek tük seyirci göze çarpıyordu.

b) O, hiçbir insan hakkında ileri geri konuşmaz.

c) Olanları ezile büzüle anlatıyordu.

d) Sen hiç hatır gönül (bilgi yelpazesi) bilmezsin.

e) Çamurlu yolda bata çıka ilerliyorduk.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde terim kullanılmamıştır?

a) Dava için bilirkişi raporu gerekiyor.

b) Bu oyun tahminime göre üç perdelikti.

c) Yapım eki almış sözcüğe gövde denir.

d) Olayı bir de bu açıdan değerlendirin.

e) Bu cümle, giriş cümlesi olmaya uygun değildir.

 

8. “Orta” sözcüğü aşağıdaki cümlelerin hangisinde “Kışın ortasında tayinimiz Erzurum’a çıkıvermişti.” cümlesindeki anlamıyla kullanılmıştır?

a) Yolun ortasında kocaman bir kütük duruyordu.

b) Doktor Ali Bey orta katta oturuyordu.

c) Adanın ortasına gelince fırtına başlamıştı.

d) Konuklarımız hafta ortasında gelebilirler.

e) Bu sehpayı odanın ortasına koyalım.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “büyük” sözcüğü, nicelik bildirmemektedir?

a) Yaşça büyük olanı, şu siyah ceketliymiş.

b) Otelin havuzunun büyük oluşuna sevindim.

c) Büyük yolların yapılması kentin trafiğini rahatlatmıştı.

d) İnsan, büyük amaçlar edinmelidir kendine.

e) Şu büyük bina, bizim manzarayı öldürdü.

 

10. Aşağıdakilerin hangisinde altı çizili sözcük, genel anlamlıdır?

a) Köpek, en sadık hayvandır.

b) Çocuğu ısıran köpek hala bulunamadı.

c) Köpeğime “Karabaş” adını koydum.

d) Zavallı köpek sabaha kadar inledi.

e) Ne kadar da güzel bir köpekmiş bu.

 

CEVAP ANAHTARI

1.d    2.c    3.d    4.d    5.a    6.a    7.d   8.d    9.d    10.a



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz KELİMEDE ANLAM / SÖZCÜKTE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi