Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişsiz çatılı bir fiildir?

a) Dün, öğrencileri geziye götürdüler.

b) Kütüphanedeki kitapları düzenlediler.

c) Yorgunluktan koltukta uyuyakaldı.

d) Çocuklar, uyumadan önce kitap okudular.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisi çatısı bakımından farklıdır?

a) Bir yıldır sınavlara hazırlanıyor.

b) Ablası ay sonunda evleniyor.

c) Evimizin dış cephesi sıvanıyor.

d) Her sabah ılık suyla yıkanıyor.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi ettirgen bir fiildir?

a) Annem bize güzel bir yemek pişirmiş.

b) Annesi küçük çocuğu uyuttu.

c) Dolandırıcılar bazı adamları kandırmıştı.

d) Dedem, mektubu bana okuttu.

 

4.    Özne – yüklem ilişkisi yönüyle farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bayramda bütün sokaklar süslendi.

b) Evlerin camlarına bayraklar asıldı.

c) Her yerde kutlamalar yapıldı.

d) Ninem dışarıya çıkamayınca üzüldü.

 

5. “Kasadaki çürüyen meyveler çöpe atıldı.”

Cümlesindeki görülen özne – yüklem ilişkisi, aşağıdaki cümlelerin hangisinde yoktur?

a) Okulu bitirip hemen hayata atıldı.

b) Bu fabrikadan pek çok işçi atıldı.

c) Sanatçının (bilgi yelpazesi) üzerine gül atıldı.

d) Suç, babasının üzerine atıldı.

 

6. Aşağıdakilerin hangisinde eylemin birlikte yapılması söz konusudur?

a) Eksi arkadaşıyla parkta karşılaştı.

b) Sorunlarını çözmek için müdürle görüştü.

c) Arkadaşıyla iki yıl mektuplaştı.

d) Yağmur bastırınca insanlar kaçıştı.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin çatısından söz edilemez?

a) En sevdiği iş, okumaktır.

b) İnsanları çok severim.

c) Kardeşim yazmayı bilir.

d) Zorluklar karşısında yılma.

 

8. Çatısı yönüyle farklı olan cümle aşağıdakilerden hangisidir?

a) Bu elbiseyi annem aldı.

b) Çiçekleri vazoya koyabilirsin.

c) Sabaha kadar deliksiz uyudu.

d) Ülkemi her şeyden çok severim.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişsiz bir fiildir?

a) Herkes olayın olduğu yere koşuyordu.

b) Ödevlerimi yapmayı nedense unutmuştum.

c) Öğretmenimin beni çok sevdiğini anladım.

d) Onu ilk defa tiyatroda gördüm.

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi edilgen çatılı bir fiildir?

a) Evin bahçesindeki ağaçlar budandı.

b) Benim söylediğim sözlere alındı.

c) Küçük çocuk bizi görünce utandı.

d) Ödevlerini bitirince bir süre dinlendi.

 

CEVAP ANAHTARI

1.c    2.c    3.d    4.d    5.a    6.d    7.a   8.c    9.a    10.a



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi