FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) | Soru Bankası – Matematik Fizik Kimya Biyoloji Coğrafya Soru Bankası

Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki altı çizili eylemlerden hangisi, bir ekle nesne alabilir duruma getirilmiştir?

a) Sizinle bu konuyu yine görüşelim.

b) Arkadaşıyla bir olup beni dövmeye kalkmıştı.

c) Beni çarşıda bol bol gezdirdi.

d) Sıcak tavırlarıyla kendisini herkese sevdirdi.

e) Çocuk daha çok geceleri ağlıyordu.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde çatı özelliği aranmaz?

a) Karlar erimeye başlayınca dereler sularla dolup taştı.

b) Evin içinde insanlar dolaşıyor gibiydi.

c) Bütün yaz tatilimi evimde geçirdim.

d) Toplantıda sinirli bir konuşma yaptı.

e) O toplantıda çok tanıdık sima gördüm.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde işteş çatılı fiil, farklı bir anlam ilgisi kurmuştur?

a) Ziyafetin gecikmesinden korkan aşçı kadınlar koşuşuyordu.

b) Sorunlarımızı kavga etmeden konuşup tartışıyoruz.

c) Yüzlerce endişe kafamda uçuşuyordu.

d) Salondaki pek çok hastayla sükunet içinde bekleşiyorduk.

e) Yan odadaki misafirler, zaman zaman konuşmayı kesip gülüşüyordu.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, yüklemin kökü geçişsizdir?

a) Felaket anını aklımdan çıkaramıyorum.

b) Bu habere hiç kimse sevinmemişti.

c) Parazit olduğu için sözleri anlaşılmıyordu.

d) Bu hafta iki kez görüştük.

e) Bana da bir şeyler sordu.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisi eylem çatısı bakımından ötekilerden farklıdır?

a) En büyük ödülü o kazandı.

b) Belediye bütün gecekonduları yıktı.

c) Bu romanı tam beş yılda yazdı.

d) Kardeşini bir saatliğine görebildi.

e) Bu olaya kahkahalarla güldü.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem geçişli değildir?

a) Bu sınavda zamanı iyi kullandı.

b) O günlerin havasını düşündüm.

c) Bu eserleri yeniden okuyordum.

d) Soğuk sularda  günlerce yüzdük.

e) Evi yok pahasına satmıştı (bilgi yelpazesi).

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, yapılışı yönünden farklı bir özellik göstermektedir?

a) Çocukları çayırda güreştiriyordu.

b) Yağmur hızlı hızlı serpiştiriyordu.

c) Lokmaları çabuk çabuk atıştırıyordu.

d) Bir oraya, bir buraya koşuşturuyordu.

e) Birini bitirmeden ötekini yetiştiriyordu.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylem, özneye dönmektedir?

a) Anahtarını bulabilmek için akşama kadar arandı.

b) Arkadaşım bugün telefonda sürekli arandı.

c) Hasta için yakınları tarafından kan arandı.

d) Son baskısı da tükenen o kitap çok arandı.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin yüklemi geçişli bir eylemdir?

a) Onun sözlerine arkadaşı sinirli sinirli gülüyordu.

b) Çocuklar, hava güzel olursa yarın maça gidecekler.

c) Babasıyla İstanbul’a gideceğine çok seviniyor.

d) Siz de bizimle sinemaya gelmez misiniz?

e) Televizyondaki yeni diziyi izliyor musun?

 

10.  “Yangın çok geçmeden söndürülmüştür.” cümlesindeki özne-yüklem ilişkisi aşağıdakilerden hangisinde vardır?

a) O acılı haberi duyunca çok üzülmüştü.

b) Yüzbaşı Cemil savaşın ilk gününde omzundan vurulmuştu.

c) Çocuk yatağından kalkarak annesine sıkı sıkı sarıldı.

d) Ahmet Refik, yokuşun başına doğru yorulmuştu.

e) Onların bağırtılarını duydukça sinirleri iyice gerilmişti.

 

CEVAP ANAHTARI

1.a    2.b    3.b    4.a    5.e    6.d    7.a   8.a    9.e    10.b



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz FİİLDE ÇATI / EYLEMDE ÇATI İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi