Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (8) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (8) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (8) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi kanıtlanabilirlik açısından ötekilerden farklıdır?

a)       Öykülerinde, kentte yaşayan insanların sorunları aktarılmış.

b)       Öldükten sonra, mutluluk üzerine yazdığı beş denemesi ortaya çıktı.

c)       Kahramanlarını kırsal kesim insanlarından seçmiş.

d)      Bazı öykülerinde toplumsal çarpıklıkların ustaca sergilemiştir.

e)       Bütün yapıtlarında takma ad kullanmıştır.

 

2.

1.      Ezgi sinemada Gül’ü de görmüş.

2.      Gül’ü Ezgi de sinemada görmüş.

3.      Ezgi de Gül’ü sinemada görmüş.

4.      Ezgi Gül’ü sinemada görmüş de.

5.      Ezgi Gül’ü sinemada da görmüş.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangi ikisi aynı anlamdadır?

a) 1-2         b) 2-3         c) 3-4         d) 4-5       e) 2-5

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, neden – sonuç cümlesi değildir?

a)       Yolculukta okumak için bu dergiyi yanıma almıştım.

b)       Doğum gününe gitmedim diye benimle konuşmuyor.

c)       Yanıtı hemen bulunuyor; bu soru çok kolay.

d)      Sürekli abartılı konuştuğundan inandırıcılığını yitirmişti.

e)       Borcunu zamanında ödemediği için başı derde girdi.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde koşul anlamı yoktur?

a)       Kaldırımdan yürüseydi bu kaza olmazdı.

b)       Bir bilene sorsaydık evi kolayca bulurduk.

c)       Biraz yardım ederlerse işi çabucak bitiririz.

d)      Erken kalkarsam sana kahvaltı hazırlarım.

e)       Çay içmesek de önce yemek yesek.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde eylemen en az iki kez yapıldığı kesindir?

a)       Sınav sonuçlarını bugün de mi öğrenemeyiz?

b)       Raporunu müdür beğenmemiş, yeniden hazırla.

c)       Önümüzdeki hafta burada bir daha buluşalım.

d)      Dün gece de film izlerken uyuyakalmışım.

e)       Gelecek yıl da buraya gelmek istiyorum.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, bir kanı (öznel anlatım) niteliği taşımaz?

a)       Ankara, diğer şehirlere göre daha düzenlidir.

b)       Baharın en güzel çiçeği papatyadır.

c)       Futbol, son günlerde büyük bir aşama içine girdi.

d)      En büyük mutluluk çocuklardır (bilgi yelpazesi).

e)       Yeşil, sarı ile mavinin karışımından elde edilen bir renktir.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlam özelliği örneklenmez?

a)       Şakaklarıma kar mı yağdı ne var?

b)       Bu koltuğun yüzü iyice eskimişti.

c)       Onun ne tilki adam olduğunu bilemezsin.

d)      Adamın kolu uzun, her yere hükmediyor.

e)       Uzun bir bekleyişten sonra oğluna kavuştu.

 

8. Aşağıdakilerden hangisi doğrudan anlatıma örnektir?

a)       Her sözcüğün bir kültür boyutunun olduğunu söyledi.

b)       Özgünlük, farklı olmaktan doğar, diyerek konuşmaya başladı.

c)       Sanatın bir yaratma işi olduğunu belirtti.

d)       Şairliğin sözcükleri iyi kullanabilmekle mümkün olacağını ileri sürdü.

e)       Edebiyatın, insan ruhunun bir aynası olduğunu söyledi.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir karşılaştırma yapılmamıştır?

a)       O gece nedense daha bir içten okuyordu şarkılarını.

b)       Şiirde ölçü meselesine gelince, o da çok tartışılan bir konudur.

c)       İstanbul’un da caddelerinin trafiği kaldıramadığı ortada.

d)      Haberleri izliyor ve çıt çıkmasını istemiyordu.

e)       Düzyazıda ise o derece yetenekli olmadığı bir gerçek.

 

10. 1. Türkiye’de son yıllarda bir medya patlaması oldu. 2.Çünkü özel ve renkli televizyonlar son birkaç yılda ortaya çıktı.  3. Eskiden yasaklar vardı. 4. Şimdi o yasaklara olan tepkilerin karmaşasını yaşıyoruz. 5. Bu yapay dönem geçecek, değerler zamanla yerli yerine oturacaktır.

Bu parçada numaralanmış cümlelerin hangisinde bir “önyargı” söz konusudur?

a)       1     b) 2      c) 3       d) 4         e) 5

 

CEVAP ANAHTARI

1.d   2.b   3.a   4.e   5.a   6.e   7.e   8.b   9.d   10.e



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (8) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (8) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi