Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (6) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (6) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (6) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıda verilenlerden hangisinde mecaz anlam görülmez?

a)       Kısa zamanda topluma uyum sağladı.

b)       Onlara sezdirmeden topraklarına sızdık.

c)       Artık bu düşünceler çürümüştü.

d)      Konuşan adam, daha da coşmuştu.

e)       Kalabalık, sokaklardan taşmıştı.

 

2.

1.      Bütün gün okuduğu için gözleri rahatsız oldu.

2.      Bütün kış ayazı yiyince kapkara bir suratı oldu.

3.      Fazla ışıktan gözleri kamaştı.

4.      Ağır yük taşımaktan sırtı ağrıyordu.

5.      Tuğlaları indirip kaldırmaktan elleri nasırlaştı.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangilerinde “değişerek yeni bir durum kazanma” anlamı vardır?

a)       1 – 2

b)       1 – 3

c)       2 – 4

d)      1 – 5

e)       2 – 5

 

3. Aşağıda verilenlerden hangisi diğerlerine oranla daha nesnel bir anlatım içerir?

a)       Bu yörenin suyu çok, doğası pek güzeldi.

b)       İçindeki sıkıntının nedenini anlayamadı.

c)       Dağların çok yüksek, vadilerin derin olduğu bu yer sık ağaçlarla kaplıydı.

d)      Getirttiği koltuklar geniş, rahat ve sağlamdı.

e)       Bu konu, ona da pek tat vermeyecekti.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde mecaz anlatım görülmez?

a)       Çağlayan sular, yardan büyük bir hızla düşüyordu.

b)       Yollar, ilerde iki tepe arasında boğuluyordu.

c)       İçinin yandığını, acıya dayanamadığını anladı.

d)      İşler çıkmaza girince ben de yan çizdim.

e)       Sınıfı yatıştırıp, konuyu iyiye bağlamak beni eritti.

 

5. “damar” sözcüğü aşağıdakilerin hangisinde gerçek anlamında kullanılmıştır?

a)       Burada da madenin damarına rastladık.

b)       Yine damarıma basma, kırılırsın sözüme.

c)       Onun damarı bozuk, nesine güveniyorsun.

d)      İki damar tıkalı, ameliyat gerekiyor (bilgi yelpazesi).

e)       Adam gitmek istemiyor, yine damarı tuttu, desene…

 

6. “ne” sıfatıyla kurulan yanıtsız soru takımları olumsuzluk anlamı sezdirir.

Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bu kural örneklenmez?

a)       Ne çare? İş işten geçti zaten.

b)       Bize sitem etmeye ne hakkı var?

c)       Ne haber verdiğini biliyor musun?

d)      Ne vazifem efendim karışmadım ki.

e)       Giden gitti ne fayda? Üzülmeyiniz.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “için” ilgeci eylemin amacını bildirmektedir?

a)       Bu defterleri sizin için aldım.

b)       Hasta olduğu için gelemedi.

c)       Kapıyı açmak için geldi.

d)      Yağmur yağdığı için yola çıkmadı.

e)       Çiçekleri senin için getirdim.

 

8. Aşağıda verilen cümlelerin hangisi anlam yönünden diğerlerinden farklıdır?

a)       Geçen yıl bu civarda hiç dükkan yoktu.

b)       Bu arazi daha iki yıl önce ağaçsızdı.

c)       Geçen hafta İstanbul’da değildik.

d)      Bütün üzüntüsü istediklerini alamamasındandır.

e)       Bazen inadı tutmuyor değil.

 

9. Aşağıda verilenlerden hangisinde eylemin belirli zamanlarda tekrarlandığı anlam ayrıntısı yoktur?

a)       Haftada bir sinemaya gidermiş.

b)       Evine yılda bir uğrar mum yakarmış.

c)       Onda bir hissesinin olduğu söylenmiş.

d)      İkide bir omzunu silkeleme.

e)       Arada bir bize uğrar mısın?

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir koşula bağlı olma niteliği vardır?

a)       Onu görünce şaşırdım kaldım.

b)       Onu görünce seni hatırlıyorum.

c)       Onu gördüğümde henüz bebekti.

d)      Onu göreli rahatım kaçtı.

e)       Onu gördükten sonra buraya geldim.

 

CEVAP ANAHTARI

1.a   2.e   3.c   4.a   5.d   6.c   7.c   8.e   9.c   10.b



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (6) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (6) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi