Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde neden – sonuç ilişkisi yoktur?

a)       Söylediklerimi dinlemediniz, gücendim.

b)       Dün sinemaya gitmek istedim, gidemedim.

c)       O kadar yalvardı ki, sonunda kabul ettim.

d)      Konuşmalarımı duydu da ondan seviniyor.

e)       Hasta olduğumdan okula gidemedim.

 

2. Aşağıdakilerden hangisi öznel bir anlatım özelliği taşır?

a)       Tropikal bölgeler bol yağış alır.

b)       Kutuplara gittikçe bitki örtüsü değişir.

c)       Türkiye orta kuşaklarda yer alır.

d)      Dünyanın dörtte üçü sularla kaplıdır.

e)       Dağa tırmanmak apayrı bir zevktir.

 

3. “Yarın işe gideceksiniz, erken yatmalısınız.”

Cümlesindeki yargıların birbirleriyle ilgisi hangisinde görülmez?

a)       Biraz kredi bulsam işe girişeceğim.

b)       Bir arabam var, her yeri dökük.

c)       Bizi tanıdı ki selam verdi.

d)      Çocuklar yollara düştü, okul açıldı.

e)       Yüksel ki yerin bu yer değildir.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, neden belirtilmemiştir?

a)       Uğramam evlerinin semtine, çok kırıldım.

b)       O burada yalnız kalamaz, korkar.

c)       Aramadığın için sana darılmış.

d)      Bir de baktım ki borular patlamış.

e)       Ödemede geciktiğim için üzgünüm.

 

5.    Köküne sar, beni, yeşert ey söğüt

Değirmen, değirmen beni de öğüt

Verilen dizelerdeki buyruk, cümleye nasıl bir anlam katmıştır?

a)       Yalvarma, yakarma

b)       Alay, küçümseme

c)       Önemsemezlik

d)      İstek, dilek

e)       Acıma

 

6.

1.      yapıtını gece boyunca okuyup yuttuktan sonra, vakit geçirmeme olanak yoktu.

2.      düşüncelerimi belirtmek için hemen yazmaya koyuldum.

3.      öncelikle şunu söyleyeyim (bilgi yelpazesi):

4.      bugünkü edebiyatta bu güçte bir yapıtla karşılaşmadım.

5.      günümüzün yazarları arasında hiç kimse, ne ben ne de bir başkası, böyle bir şey yazmayı başaramadı.

Yukarıdaki numaralanmış cümlelerin hangisinde “karşılaştırma” söz konusudur?

a)       1 – 2

b)       1 – 4

c)       2 – 3

d)      3 – 4

e)       4 – 5

 

7. “ne…ne” bağlacı aşağıdakilerin hangisinde farklı anlamda kullanılmıştır?

a)       Ne geldi, ne bir haber gönderdi.

b)       Onu ne sen, ne ben anlayabildik.

c)       Ne temiz, ne güzel bir kentti, değil mi?

d)      Ne dedin, ne demedin bilmiyorum.

e)       Ne çok, ne az konuşurdu.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde “de” bağlacı, bulunduğu cümleye diğerlerinden farklı anlam katmıştır?

a)       Söze başlarken de heyecanlıydı.

b)       Sözünü bilir de konuşurdu.

c)       Yoldayken de titriyor duruyordu.

d)      İşi bitirirken de endişeliydi.

e)       Konuyu okurken de düşünceliydi.

 

9. Aşağıda verilen cümlelerin hangisinde olumsuzluk söz konusu değildir?

a)       Bu insanlara gel de güven.

b)       Olayı açıklamayacağına inan.

c)       Artık, okuldan çıkabilirsen çık.

d)      Konuya yabancı olmaz mı?

e)       Seni hiç anladı mı ki…

 

10. Aşağıdaki cümlelerin hangisi nesnel bir anlatım değildir?

a)       Uzun dalları, kısa dallardan ayırdı.

b)       Taşlı yol, yağmur sularıyla kaplanmıştı.

c)       Yaşlı adam, soluk soluğa içeri girdi.

d)      Çevresindekilerin yüzünde alaycı bir gülümseme vardı.

e)       Açık pencereden içeri yağmur damlaları düşüyordu.

 

CEVAP ANAHTARI

1.b   2.e   3.b   4.d   5.a   6.e   7.c   8.b   9.b   10.d



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (5) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi