CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) | Soru Bankası – Matematik Fizik Kimya Biyoloji Coğrafya Soru Bankası

Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir görüş ileri sürülmemiştir?

a)       Çok çalışmasına karşın başarılı olamadı.

b)       Gelir dağılımındaki adaletsizlik giderilmelidir.

c)       Ona güveniyorsunuz ama size yardım edemez.

d)      Yaşanan olaylardan ders almak gerekir.

 

2.

1.      aynı şeyleri

2.      başkalarının düşüncelerini

3.      dinleyerek de

4.      okuyarak

5.      yapabiliriz

6.      nasıl öğreniyorsak

Yukarıdaki sözcük ve sözcük gruplarıyla anlamlı bir cümle oluşturmak için sıralama nasıl olmalıdır?

a)      2, 6, 3, 1, 4, 5

b)      1, 3, 5, 6, 4, 2

c)      2, 4, 6, 1, 3, 5

d)      3, 5, 1, 2, 4, 6

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde birinci cümle, ikincinin nedeni durumundadır?

a)       O arabayı sakın alma; çünkü gerçekten pahalı.

b)       Akşam için güzel bir yemek yapalım.

c)      Ahmet Bey rahatsızlanmış, bu yüzden derlerinize ben gireceğim.

d)       O kesinlikle bizimle gelemez; annesinden korkar.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir “önyargı” söz konusudur?

a)       Onun, yaşama bakışına, yaşamı algılayış biçimine herkes gibi ben de hayranım.

b)       Yıllar sonra anladım ki babam aslında oldukça merhametli bir insanmış.

c)       Oturup, hayatımı gözden geçirdim ve kendime yeni bir dünya kurdum.

d)      Bu büyük eve taşınsan da eski sakin yaşamını hep özleyeceksin.

e)       Köşesinde yayımladığı okur mektuplarıyla sorunlara çözüm arıyor.

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde amaç ilgisi yoktur?

a)       Bilim adamları bitki ve hayvan türlerine ilişkin bilgi toplamak için fosilleri incelerler.

b)       Granit çok sert ve dayanıklı olduğu için bina yapımında kullanılır.

c)       Uçaklar karanlıkta görülebilmeleri için ışıklarla donatılmışlardır.

d)      Tüm canlılar gelişmek için minerallere gereksinimi (bilgi yelpazesi) vardır.

e)       Gökbilimciler uzayın derinliklerini görebilmek için uzay teleskopunu kullanırlar.

 

6. İş çıkışında bazen o kadar bezgin olurdu ki bir yakınını uzaktan gördüğünde sırf hal hatır sorma külfetine katlanmamak için…

Bu cümle aşağıdakilerin hangisi ile sürdürülemez?

a)       onu görmezlikten gelirdi.

b)       yolunu değiştirirdi.

c)       acelesi varmış gibi yapardı.

d)      doğrudan konuya girerdi.

e)       başını eğer, geçer giderdi.

 

7. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde önerinin gerekçesi belirtilmemiştir?

a)       Sessiz olun; çocuk uyanacak.

b)       Sesiz olun; komşular şikayete gelir yine.

c)       Sessiz olun, uslu uslu oturun.

d)      Sessiz olun, apartmanı ayağa kaldırıyorsunuz.

e)       Sessiz olun, başım ağrıyor.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yoktur?

a)       Bu şehir diğer şehirlerden farklı bir yapıya sahip.

b)       Şehrin merkezinde yeni yapılar, kenar mahallelerde eski yapılar hakim.

c)       Mevlana’nın manevi havası bütün şehri etkisi altına almış.

d)      Şehrin insanları farklı; yaşlı kesim cana yakın, samimi; gençler ise insanlıktan öte, kendilerine ait dünyalar kuran ve oralarda yaşayan tipler.

e)       Bizim yörenin insanı da, şehir yapısı da muhteşemdir, başka yerde bulmanız mümkün değildir bu güzelliği.

 

9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde bir önyargı vardır?

a)       Bu çocuğun sınavı kazanacağını tahmin etmiş miydin?

b)       Bize orta yaşlı bir amca yardım etmişti yolculuk sırasında.

c)       Bu oyunu izlemedim; ama beğenileceğini sanmıyorum.

d)      Onu karşımda görünce çok şaşırdım.

e)       Ne yazık ki bu işi yapmak için geç kalmıştım.

 

10. Sanat aleminde boynuzun kulağı geçtiği çok görülmüştür; yani…

Bu cümle aşağıdakilerin hangisi ile sürdürülürse anlamlı bir bütün oluşmaz?

a)       kimi sanatçılar, vaktiyle etkilendikleri sanatçıları gölgede bırakmıştır.

b)       usta çırak ilişkisi zamanla tersine dönmüştür.

c)       sanatçı, başlangıçta taklit ettiklerinden daha özgün yapıtlar verebilmiştir.

d)      kimi sanatçı, yararlandığı birikimi sonradan inkar etmiştir.

e)       sanatçı, üstat kabul ettiğini bile aşabilmiştir.

 

CEVAP ANAHTARI

1.a   2.c   3.c   4.d   5.b   6.d   7.c   8.c   9.c   10.e



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz CÜMLEDE ANLAM – TÜMCEDE ANLAM İLE İLGİLİ TEST SORULARI (1) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi