CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) | Soru Bankası – Matematik Fizik Kimya Biyoloji Coğrafya Soru Bankası

Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdakilerden hangisi bağlı cümledir?

a)      Böyle yatmak, somurtmak, hazin şeyler konuşmak, sana yakışmıyor.

b)      İnsanların üzerinde etkisi bakımından dört mevsimin en güzeli ilkbahardır.

c)      Bütün yıl gezmiş de şimdi iş bulmaya kalkışmış.

d)      Gariplikleri çok sever, dikkat çekmek için her şeyi yapardı.

 

2. “Kayıkçı, var gücüyle küreklere asıldı.” Cümlesinin yapısına göre çeşidi nedir?

a)      Basit

b)      Birleşik

c)      Sıralı

d)      Bağlı

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisinin anlamında olumsuzluk yoktur?

a)      Ne ders çalıştı ne de oyun oynadı.

b)      Onun bu konuda bilgisi yok değil.

c)      Günlerce ne aradı ne de sordu.

d)      Bu iş senin bildiğin gibi değil.

 

4. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumludur?

a)      Gelemeyeceğimizi söyleyemez misiniz?

b)      Gezimize siz de katılmaz mısınız?

c)      Ne kadar kabiliyetli olduğunu hiç bilmez miyim?

d)      Çalışsam da konuyu anlayamaz mıyım?

 

5. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yapısı bakımından farklıdır?

a)      Yanık sesiyle herkesi etkilerdi.

b)      Görünen köy kılavuz istemez.

c)      İstanbul seyahatimizde her şey bir harikaydı.

d)      Annemin, babamın, çocukların, hepsinin selamı var size.

 

6. Aşağıdaki cümlelerin hangisi biçimce olumsuz olduğu halde anlamca olumludur?

a)      Ben senin düşüncelerini yorumlayacak değilim.

b)      Günlerdir beklediğimiz halde ne gelen var ne giden.

c)      Derslerine her gün düzenli çalışıyor mu?

d)      Durup dururken gülmeye başlamasın mı?

 

7. Aşağıdaki seçeneklerden hangisi eksiltili cümledir?

a)      İnsanın yere bakanındın, hayvanın göğe bakanından kork.

b)      Bacağı kısadan, sakalı köseden sakınmalı.

c)      Suyu getiren de (bilgi yelpazesi) bir, testiyi kıran da bir.

d)      Kır atın yanında duran ya huyundan ya suyundan.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisi, yükleminin çeşidine göre diğerlerinden farklıdır?

a)      Bize bir çay veya kahve içirmek için çok ısrar etti.

b)      Bu, Selçuklulardan kalma yegane eserdir.

c)      Pek az kimse buraya yeni bir sinema açıldığının farkında değildir.

d)      Masal anlatmak bazıları için tiryakiliktir.

 

9. Aşağıdakilerden hangisi anlamca olumlu bir cümledir?

a)      Amos’a gelip de buradaki surları ve tiyatro kalıntısını görmemek olmaz.

b)      Bu tepeden Marmara pek güzel görünmez.

c)      Ben de sizinle bu güzellikleri paylaşacak değilim.

d)      Zarar verdi diye bu kadar küçük çocuk dövülür mü?

 

10. Aşağıdakilerden hangisi olumlu bir cümle değildir?

a)      Yazarın bu konudaki görüşüne katılmamak mümkün değil.

b)      Gelişmiş ülkeler, ulaşım sorununu raylı sistemlerle çözümlemiş.

c)      Dünyanın hiçbir yerinde kara yolu taşmacılığını bizimki kadar önemseyen ülke yok.

d)      Demir yolunun gerekliliğini yetkililerin anlaması ve hayata geçirmesi lazım.

 

CEVAPLAR ANAHTARI

1.c    2.a    3.b    4.c    5.b    6.d    7.d   8.a    9.a    10.a



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (4) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi