Ana Sayfa | Türkçe Soru Bankası | CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)




Reklamlar



CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI)

 

1. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yüklemine göre diğerlerinden farklıdır?

a)      Eskiden burada büyük bir orman vardı.

b)      Dağcılar akşama doğru zirveye vardı.

c)      Sınavın başlamasına biraz zaman vardı.

d)      Düşen uçakta yüz yirmi bir yolcu vardı.

 

2. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumsuzdur?

a)      Ders çalışmayı sevmiyor değil.

b)      Okulda iyi arkadaşım yok değil.

c)      Öğrenciler konuyu bilmiyor değil.

d)      Dostlarına sırtını dönecek değil.

 

3. Aşağıdaki cümlelerin hangisi yüklemine göre “İnsanlığın en muhteşem eseri, bir amaçla yaşamayı bilmektir.” cümlesine uygundur?

a)      Duvarı nem, insanı gam yıkar.

b)      Bedava sirke baldan tatlıdır.

c)      Her horoz kendi çöplüğünde öter.

d)      Kalaylı bakır küplenmez.

 

4. Aşağıdakilerden hangisi soru cümlesidir?

a)      Niçin geç kaldığımı sordu

b)      Biz ne günler (bilgi yelpazesi) gördük böyle

c)      Sorunu nasıl çözeceğimi biliyorum

d)      Kitabı çok mu beğendin sen

 

5. Aşağıdakilerin hangisinde bağlı cümle vardır?

a)      Bilgisayarı çok istiyorsan git de al.

b)      Kitap okuyor, kendini geliştiriyor.

c)      Çalışan öğrenciyi öğretmenler sever.

d)      Hayvanlar da doğanın bir parçasıdır.

 

6. Aşağıdakilerden hangisi özneleri ortak sıralı cümledir?

a)      Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır.

b)      Danışan dağı aşmış, danışmayan düz ovada şaşmış.

c)      Her deliğe elini sokma, ya yılan çıkar ya çıyan.

d)      Keçi can derdinde, kasap yağ derdinde.

 

7. Aşağıdaki bağlı cümlelerin hangisinde özne ortak değildir?

a)      Kitabı okudum ve çok beğendim.

b)      Bana çok kızdı ama beni sever.

c)      Fındık enerji verir, cildi güzelleştirir.

d)      Sanatı herkes sevmeli, ben seviyorum.

 

8. Aşağıdaki cümlelerin hangisi anlamca olumludur?

a)      Çocuklara dayak atılır mı hiç?

b)      Sanma ki bu işten kurtulacaksın!

c)      Burada sana kim inanır ki!

d)      Tiyatroyu sevmiyor değilim.

 

9. Aşağıdakilerin hangisinde girişik birleşik cümle vardır?

a)      Duydum ki unutmuşsun gözlerimin rengini.

b)      Yazık olmuş o gözlerden sana akan yaşlara.

c)      Sana dün bir tepeden baktım aziz İstanbul!

d)      Güzelliğin on para etmez bu bendeki aşk olmasa.

 

10. Yüklemine göre farklı olan cümle hangi seçenekte verilmiştir?

a)      Yaşadığımız güzellikler rüyalarımıza etki edebilir.

b)      Telepatinin annelerimizde örneklerini görmek mümkündür.

c)      Doğuda olan parapsikoloji çalışmaları Batı üniversitelerinde de yaygındır.

d)      Amaçları, telepatinin somut bir olay olmadığını göstermektir.

 

CEVAPLAR ANAHTARI

1.b    2.d    3.b    4.d    5.a    6.a    7.d   8.d   9.b    10.a



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada Türkçe Soru Bankası kategorisi altında, CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz CÜMLE ÇEŞİTLERİ – CÜMLE TÜRLERİ İLE İLGİLİ TEST SORULAR (3) (TÜRKÇE DERSİ İLE İLGİLİ TEST SORULARI SORU BANKASI) değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi