Ana Sayfa | 3. Sınıf Soruları | 3. SINIF TÜRKÇE SORULARI

3. SINIF TÜRKÇE SORULARI




Reklamlar



3. SINIF  TÜRKÇE  SORULARI

1-Aşağıdakilerden hangisi bir cümle değildir?

A)Düşmüş     B)Hemen tırmanmış ağaca     C)Çok eskiden bir ayı

2-“Eşeğe altın semer vursan yine eşektir.”sözüyle anlatılmak istenen aşağıdakilerden hangisidir?

A)Eşek altının kıymetini anlamaz.

B)Eşek yük taşımaktan bıkmaz.

C)Değersiz bir kişi,kılık kıyafetle değer kazanmaz.

3-”Yaz tatilinde yazlığa gittik.” Cümlesinde hangi kelime türemiş  kelimedir?

A)Yaz    B)Tatil    C)Yazlık

4-“Bu kentte şunları gördük.”Bu cümlede zamir olan kelime hangisidir?

A)Bu    B)Kentte  C)Şunları

5-“Bunları soracaksınız.”Bu cümledeki fiilin kişisi aşağıdakilerden hangisidir?

A)2. çoğul kişi      B)3. çoğul kişi    C)2. tekil kişi

6-“Yoksul-fakir” kelimeleri arasındakine benzer ilişki  aşağıdakilerin hangisinde vardır?

A)Tür-Çeşit     B)Kurak-Sulak     C)Sessiz-Yalnız

7-“Postayı bana uzattı.”Bu cümlede  aşağıdaki kelime türlerinden  hangisi yoktur?

A)İsim      B)Sıfat     C)Zamir

8-Aşağıdaki cümlelerin hangisi pişmanlığı anlatmaktadır?

A)Keşke oraya hiç gitmeseydim.

B)Bir elime geçerse yapacağımı bilirim.

C)Keşke arkadaşını da çağırsa.

9-“Açık-Kapalı”kelimeler arasındakine benzer bir anlam ilişkisi aşağıdaki kelimelerin hangisinde vardır?

A)Dertli-Üzgün     B)Yol-Cadde     C)Erken-Geç

10-“Arabaya binerken arkadaşımı gördüm.”Bu cümlede hangi kelimede kaynaştırma ünsüzü kullanılmıştır?

A)Arabaya     B)Binerken     C)Arkadaşım

3.  SINIF  TÜRKÇE   SORULARI

1.”Okulun bahçesinde bir çocuk çamura düştü.”cümlesinin öznesi  hangisidir?

A ) düştü        B) okulun      C ) bir  çocuk

Cevap: C  şıkkı

2.”Babam  pek  sertti. Bir bakışından  ödümüz  kopardı.”Cümlesinde “ödümüz  kopardı”deyiminin anlamı nedir?

A) Çok korkmak      B) üzülmek   C) şaşırmak

Cevap:A şıkkı

3.”En büyük  öğretmen , başöğretmenimiz  Atatürk’tür.”Başöğretmen ve Atatürk  sözcükleri

yapılarına  göre hangi  çeşit  sözcüktür?

A)özel            B)birleşik            C) cins

Cevap:B şıkkı

4.”Denizcilerin  umutsuzluk  içinde  kara kara  düşündükleri   bir  sırada  kara  göründü.”Cümlesinde  hangi  sözcük  eş  seslidir?

A)denizci      B)umutsuz          C)kara

Cevap:C şıkkı

5.”Bu sabah  , yaşlı adam  büyük  kızının  yanına  geldi.”Cümlesinde kaç tane sıfat  tamlaması

vardır?

A)3              B)2              C)1

Cevap: A şıkkı

6.”Bayramda  okulumuz tören yerine şuralar  geçecek.”Cümlesinde  zamir olan sözcük  hangisidir?

A)tören       B)şuralardan    C)bayramda

Cevap:B şıkkı

7.”Bir  baş soğan  bir kazanı  kokutur.”Cümlesinde fiil olan sözcüğün  şahıs ve zamanı

nedir?

A)3.tekil-geniş  zaman   B)2.tekil-geçmiş zaman   C)3.tekil-gelecek zaman

Cevap:A Şıkkı

8.”Orman dermandır; hele  çam olursa( ) “Sonuna  hangi  noktalama  işareti  gelmelidir?

A)nokta ( .)           B) soru işareti (?)            C)üç nokta (…)

Cevap: C şıkkı

9. Davullar  çala  çala

Köylü  döküldü  yola

İki  mısranın  kurallı  bir  cümle haline  getirilişi  nasıl  olur?

A) Köylü, davullar çala çala  yola döküldü.

B)Davullar çala çala  döküldü köylü yola.

C)Köylü döküldü davullar çala çala yola.

Cevap:A şıkkı

10.”Ezgi ile Ebru buldukları  küçük kediye boncuk adını koydular.” Cümlesinde  hangi   sözcükte  yazım yanlışı yapılmıştır?

A)küçük          B) boncuk        C)kedi

Cevap:B  şıkkı



Benzer Yazılar;



<=

=>


Bu Sayfada 3. Sınıf Soruları kategorisi altında, 3. SINIF TÜRKÇE SORULARI yazısı bulunmaktadır. Ulaşmak istediğiniz 3. SINIF TÜRKÇE SORULARI değilse sitemizin arama bölümünü kullanabilirsiniz.

Web Sitemiz Sınavlara hazırlanan arkadaşlara rehberlik etmesi niyetiyle hazırlanmıştır. Amacımız öğrenci ve öğretmenlerimizin hızlı bir şekilde doğru bilgiye ulaşmasını sağlamak.
Site İçeriğimizin çok geniş olmasından dolayı, her ne kadar dikkat etmek istesekte telif haklarıyla ilgili dikkatimizden kaçan noktalar olabilir. Bu konudaki mesajlarınızı soru-telif-haklari@hotmail.com adresine iletmeniz durumunda en kısa zamanda gereken işlem yapılacaktır. Tüm öğrencilerimize başarılar dileriz. www.sorubankasi.gen.tr Site Yönetimi